Pressemeddelelse -
Sønderborg-områdets CO2-udledning falder fortsat
Reduktionen af de energirelaterede udledninger i Sønderborg-området går fortsat i den rigtige retning, viser det netop offentliggjorte energi- og CO2-regnskab for 2024. For at nå målet om et CO2-neutralt energisystem i 2029 er det essentielt, at vi de kommende år lykkes med CO2-fangst – særligt på kraftvarmeværket.
Fra 66 til 69 procent. Så meget lykkedes det Sønderborg-området at reducere vores energirelaterede udledninger fra 2023 til 2024.
Det glæder direktør i ProjectZero, Allan Pilgaard-Jensen, men han er meget bevidst om, at der stadig er mange ting, der skal falde på plads, før vi når helt i mål i 2029.
- Selvom vi stort set følger den samlede plan, er vi bagefter på nogle parametre. For at nå nullet i 2029 kræver det både, at vi fortsætter det intensive arbejde med at udfase de fossile brændstoffer, og at vi lykkes med nogle store anlægsprojekter - ikke mindst CO2-fangst på kraftvarmeværket, siger Allan Pilgaard-Jensen.
Når vi har brug for at fange CO2 for at komme i nul, skyldes det især, at vi i 2029 stadig vil have udledning fra biler, varebiler og lastbiler. For at blive CO2-neutrale skal vi derfor kompensere for den del ved at fjerne eller fortrænge den mængde.
Fjernvarmen vinder frem
Et af de områder, hvor reduktionen i 2024 ikke er så stor som forventet, er på boliger, og det til trods for, at der på et år er udfaset flere end 600 naturgasfyr og 44 oliefyr.
Det skyldes til dels, at man fra 2024 også medregner udledningen fra gasgrill og fossildrevne haveredskaber som for eksempel plæneklippere. En anden årsag kan være, at folk ikke længere er så sparsommelige med deres varmeforbrug som under energikrisen.
Forventningen er, at vi de kommende år vil opleve et stort fald i udledningen fra boliger på grund af udrulningen af fjernvarme, der lige nu er godt i gang på Sundeved og Nordals.
Faktisk vokser fjernvarmen så meget på Nordals, at SONFOR i begyndelsen af 2025 indviede en ny varmepumpe, som skal sikre den fremtidige forsyning af CO2-neutral fjernvarme. Både til områdets borgere og det nye ferieresort i Havnbjerg.
Inden varmepumpen var klar, måtte fjernvarmen i en periode supplere halmanlægget med varme fra en gaskedel. Derfor er udledningen fra fjernvarmen steget fra 2023 til 2024.
Turister tæller med
Som det fremgår af energi- og CO2-regnskabet, viser bundlinjen en samlet reduktion siden 2007 på 75 procent og ikke 69.
Det skyldes, at Sønderborg – ligesom cirka 90 procent af de øvrige danske kommuner - har valgt at bruge en anden metode til at beregne udledningen fra transport, som giver et mere retvisende billede af den reelle kørsel i vores kommune.
Indtil 2024 har Sønderborgs udledning i transport været baseret på antallet af biler i kommunen. Med den nye metode måler man i stedet på antallet af kørte kilometer i kommunen – uanset om det er folk udefra eller fastboende, der sidder bag rattet.
I 2024 påvirker det regnskabet positivt med cirka 6 procentpoint.
- Det giver god mening, at vi følger de andre danske kommuner og bruger den metode i Sønderborg fremover. Den tager højde for, at vi i de kommende år kan forvente stigende trafik i kommunen på grund af vores ambitioner på turistområdet. Den nye metode medregner også udledningen fra tog, skibe og indenrigsfly, siger Allan Pilgaard-Jensen.
I opgørelsen af flytrafik fordeles indenrigsfly ud på alle indbyggere i Danmark, så kommuner med lufthavne ikke alene står for CO2-udledningen fra den tværgående trafik. Udenrigsflyvning indgår ikke i den nationale opgørelse.
Selv om det samlede tal altså ikke direkte kan sammenlignes med 2023, er faldet helt reelt, når man går tilbage til udgangsåret 2007. Her er udledningstallet fra transport stort set det samme – uanset hvilken af de to metoder, man bruger.
FAKTA:
CO2-reduktionerne frem til 2029 skal primært ske inden for nedenstående fire områder.
Bygninger
Gas- og oliefyr udskiftes med varmepumper, fællesvarme eller fjernvarme
Energieffektivisering (fx isolering, vinduer mv.)
Mindre forbrug pga. ændret adfærd
Transport
Fossile biler skiftes til elbiler
Grønne lastbiler og varebiler
Reduceret kørsel, fordi folk kører sammen, tager cyklen eller går
Erhverv
Skift til grøn energi (biogas og el)
Energieffektivisering og elektrificering
Genbruge overskudsvarme
Energi
Al energi skal komme fra grønne energikilder
Emner
Kategorier
ProjectZero er et offentligt-privat partnerskab, der kæmper for et bæredygtigt Sønderborg-område i udvikling og vækst. Vi har givet hinanden håndslag på, at vores energisystem skal være CO2 neutralt i 2029, og at vores opskrift på grøn omstilling bliver løftestang til at udbygge områdets grønne førerposition, styrke vores erhvervsliv og tiltrække nye virksomheder. ProjectZero bygger på et stærkt lokalt engagement og samarbejde, og dette unikke fællesskab er fundamentet for, at missionen lykkes. Til gavn for fremtidens sønderborgere – og for fremtidens verdensborgere.