Nyhed -
Tre veje til færre biler i Sønderborg
Fra kø til kør. Sådan kan fremtiden se ud, hvis flere hopper på cyklen, deler bilen eller tager bussen. Færre biler på vejene betyder mindre trængsel, renere luft og store CO2-besparelser.
For at gøre det nemmere at vælge cyklen har Sønderborg Kommune netop etableret syv nye ladestationer spredt ud over Sønderborgområdet, hvor man kan få ladet sin elcykel op helt gratis.
En velfungerende ladeinfrastruktur har spillet en central rolle for elbilernes opblomstring - og nu er turen altså kommet til elcyklerne.
Med de nye ladestationer får forældre lettere ved at koordinere ture med børnene i den eldrevne ladcykel, og cykelturister får bedre muligheder for at tage på længere ture i området, der kalder på opladning undervejs.
Stationerne er placeret ved Multikulturhuset og Vothmanns Plads i Sønderborg, Augustenborg Bibliotek, Broager Bibliotek, parkeringspladsen ved Gråsten Slot, busstoppestedet ved Præsteskoven i Høruphav og bag hallen ved Luffes Plads i Nordborg.
Se, hvordan du bruger de nye ladestationer i vores Instagram-video.
Sønderborgerne kører sammen
Men hvad med de længere ture, hvor elcyklen ikke er en realistisk mulighed? Her er øget samkørsel helt sikkert én af løsningerne.
Flere i bilerne vil ikke kun spare penge for den enkelte – det vil også skåne klimaet for store mængder CO2. I dag kører langt de fleste biler kun rundt med én person ad gangen. 1,4 personer pr. bil for at være helt præcis.
For at ændre denne tendens har både Sønderborg Kommune og Region Syddanmark en aftale med samkørsels-appen Nabogo, der gør det billigere for lokalborgerne at køre sammen – og initiativet ser ud til at virke!
I 2024 steg antallet af samkørsler via Nabogo-appen med hele 115 % fra første til andet halvår. Den positive udvikling fortsætter i 2025, hvor der allerede i januar og februar blev registreret hhv. 2.455 og 1.940 samkørsler. Det er langt over sidste års gennemsnit på 1.043 samkørsler pr. måned.
Især borgere fra Broager, Høruphav og Gråsten er gode til at koordinere deres ture – de tre byer topper listen over appens mest aktive brugere.
Landsbybusser gør comeback – denne gang på el
Offentlig transport er en tredje og effektiv måde at reducere antallet af personbiler på. Det kan dog være udfordrende at time bussens stramme tidsplan, når man bor ude i landsbyerne. Nu kommer der dog en glædelig håndsrækning til tre af dem.
Trafikstyrelsen har nemlig tildelt en million kroner til genindførelsen af landsbybusser i Kværs, Skelde og Tandslet. De nye minibusser bliver eldrevne og vil være til rådighed for borgerne fra august 2025.
Landsbybusserne har tidligere været et populært tilbud i Sønderborg Kommunes landdistrikter, hvor borgerne kunne leje en 9-personers bus til fælles transportbehov. Erfaringerne har vist, at ordningen ikke kun reducerer antallet af bilture og CO2-udledning, men også styrker den sociale sammenhængskraft i lokalsamfundene.
Projektet er et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Mobilitetsforeningen, og genindførelsen markerer et positivt skridt mod bedre transportmuligheder uden for de større byer. Minibusserne er et godt eksempel på, at det kræver en række forskellige løsninger for at få bæredygtig mobilitet ud til alle borgere.