Nyhed -
Fjernvarmen maler Sønderborg-området grønt - én by ad gangen
De grønne prikker breder sig på ProjectZeros varmekort. Det gør de, fordi flere byer vælger fjernvarmen til. Senest har 80 procent af husstandene i Nybøl og Vester Sottrup, der i dag opvarmer med olie og gas, valgt at skifte til fjernvarme. Senere i år får borgerne i Ullerup og Avnbøl samme mulighed.
Sønderborg Varme oplever stor opbakning til udrulningen af fjernvarme på fastlandet. Det er en udvikling, der vækker stor tilfredshed hos varmeselskabets direktør, Erik Wolff:
- Vi er utrolig glade og stolte over den store opbakning, vi har modtaget i forbindelse med etableringen af fjernvarme i Nybøl og Vester Sottrup. På godt tre måneder er 665 husstande blevet tilmeldt, og det viser, at borgerne både ønsker at bidrage til den grønne omstilling og samtidig drage fordel af vores kollektive løsning til konkurrencedygtige priser.
Opbakningen til fjernvarmen er ikke kun en god nyhed for Sønderborg Varme, men også i det større billede. Hver gang en husstand skifter fra sort til grøn energi, bringer det Sønderborgområdet tættere på målet om et CO2-neutralt energisystem i 2029.
- Ud over at være en klimavenlig varmeløsning giver fjernvarmen også mulighed for at genbruge overskudsvarmen fra industrien i stedet for at lade den gå til spilde. Så det er på alle måder godt, at der er så stor interesse for fjernvarme i hele Sønderborgområdet, siger Allan Pilgaard-Jensen, direktør i ProjectZero.
I dag er cirka 90 procent af den varme, der leveres af Sønderborg Varme, CO2-neutral baseret på energikilder som halm, flis, sol, el, affald og overskudsvarme fra virksomheder. Omkring 10 procent af fjernvarmen kommer fra gas, men med udvidelsen på fastlandet får man bedre mulighed for at udnytte de CO2-neutrale energikilder, hvilket er endnu et skridt henimod den totale udfasning af gas. Målet er, at Sønderborgområdet har 100 procent klimaneutral fjernvarme i 2029.
Udvidelsen af fjernvarmen er kun lige startet
Tilkoblingen af Nybøl og Vester Sottrup på fjernvarmenettet betyder, at borgerne i Ullerup og Avnbøl også snart får muligheden for at tilslutte sig fjernvarmen. En udvidelse, der allerede er et projektforslag på.
- Senere på året afholder vi informationsmøder, hvor borgerne i de to byer kan få meget mere at vide om priser, tilslutningsmuligheder og ikke mindst tidsplaner for, hvornår fjernvarmen kommer til Ullerup og Avnbøl, siger Erik Wolff.
I 2027 vil fjernvarmen også forsyne slagteriet i Blans, som åbner op for muligheden for, at landsbyen Blans og to teglværker kan blive tilsluttet fjernvarmenettet. Disse projekter er i deres indledende faser, og yderligere information vil blive delt med borgerne senere i 2025.
Den store opbakning til fjernvarmen på fastlandet kommer desuden parallelt med indvielsen af SONFOR’s nye varmepumpe på Nordals. Varmepumpen åbnede i januar og erstatter ligeledes fossil varme, og den åbner også op for at flere borgere kan kobles på fjernvarmen.
Fjernvarmens udbredelse sker ikke af sig selv – det er borgernes valg, der driver udviklingen fremad. Hver tilslutning er et aktivt skridt mod en grønnere fremtid og et stærkere, fælles energisystem. Jo flere, der vælger fjernvarme, desto hurtigere når Sønderborg målet om CO2-neutral varme.